Виявлено поєднання слів, яке «ламало» Google Документи

Веб-розробник Пет Нідхем (Pat Needham) випадково звернув увагу, що текст «And. And. And. And. And.» (п’ять разів англійське «і», розділене крапками і без лапок) викликало збій у роботі текстового редактора Google Документи — достатньо було запровадити цей текст та оновити сторінку. Як з’ясувалося, подібна реакція спостерігалася і інші службові частини мови в англійській мові.

Пан Нідхем повідомив, що спробував відтворити помилку під трьома обліковими записами Google і завжди отримував той самий результат. Понад те, з’ясувалося, що помилка була чутлива до регістру: написання на кшталт «and. and. And. and. And.» збою не викликала. Спробувавши розібратися з корінням проблеми, він скористався інструментами для розробників у браузері Google Chrome – помилку видавав POST-запит на адресу, що починається з https://docs.google.com/document/u/1/jserror і містить текст

Caused by: TypeError: Cannot read properties of null (reading "C").

Про своє відкриття він повідомив у спільнотах техпідтримки Google і Hacker News, подякувавши подругі своєї колеги Елізи Каллахан (Eliza Callahan) – помилка була виявлена ​​завдяки вірші в її романі. Члени спільнот зацікавилися нестандартним збоєм платформи та продовжили експериментувати. З’ясувалося, що помилку викликало розділене точками п’ятикратне повторення та інших англійських слів, переважно службових частин мови:

«also, therefore, anyway, but, who, why, besides, however, although, moreover, firstly, secondly, third» (переклад «також, отже, однак, але, хто, чому, крім того, проте, хоча, більше, по-перше, по-друге, по-третє, по-четверте»).

Примітно, що починаючи з «fifthly» («по-п’яте») помилка зникала. Спеціалісти, що зацікавилися збоєм, впевнені, що помилка пов’язана з системою перевірки правопису — за їхньою версією, вона виявлялася тільки тоді, коли була проставлена ​​опція «Пропонувати граматичні виправлення». Представники Google не розкрили причин збою, але, за однією із запропонованих спільнотою гіпотез, вона була пов’язана з некоректною обробкою регулярних виразів. Два дні тому компанія таки прокоментувала інцидент на форумі техпідтримки, запевнивши, що помилку виправлено.

By

Reply